2012. január 22., vasárnap

az első kenyérkénk... :)



Elkészült az első kenyérkénk, igaz előre kevert kenyér lisztből, de akkor is nagyon finom lett! Már azt mondom megérte beruházni egy ilyen kenyérsütő szerkentyűre, hát mégha én fogom összeállítani a kenyerünket! :)
Nem röhögni a rácson amin szárad a meleg kenyér, mivel erre nem gondoltam mikor megvettük a gépet így jobb híjján ez is megteszi, majd fogok beszerezni hozzá rácsot. :D

az első sk gyártású tortám...

Nos, elkészült életem első tortája, leírom a receptjét elsősorban magamnak is, meg ha netán valaki erretéved és ki szeretné próbálni.



Epres túrótorta.

Hozzávalók:

tészta:
- 6 tojás
- 6ek rétesliszt
- 3ek étkezési keményítő
- 6ek porcukor
- 1 zacskó sütőpor
- 3ek kakaópor

túrókrém:
- fél kg túró
- 200ml teszín
- 1 csomag vaniliás cukor
- ízlés szerint eper (én télnek évadján fagyasztott epret vettem, olyan 10-15 szem bőven elég bele)
- porcukor ízlés szerint
- 2 csomag zselatin fix

Elkészítés:

Tortalap:

A tojásokat megmossuk, majd két edénybe szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját.
Harmadik edénybe kimérjük a lisztet sütőport és kakaóport és jól összekeverjük.
A tojás sárgájába belerakjuk a porcukrot és gépi habverővel kemény habbá verjük (tényleg nagyon kemény habbá kell verni, addig míg ki nem fehéredik és min. meg nem duplázódik a térfogata)
Ezután a tojás fehérjét is kemény habbá verjük, majd a fehérje habba belekeverjük nagyon óvatosan a sárgája habot meg a lisztes keveréket.
Miután szépen összekeveredett a tésztánk tortaformába töltjük és előmelegített sütőbe tesszük, 20-25 percig sütjük.
Miután kisült kivesszük a formából és félrerakjuk hülni.
Míg hűl a tortalapunk elkészítjük a túrókrémet.

Túrókrém készítése:

A túrót áttörjük szitán (bevallom ez számomra lehetetlen küldetés, így én csak villával törtem össze), majd belerakjuk a vaniliás cukrot és ízlés szerint rakosgatjuk bele a porcukrot (én kóstolgattam ami nem esett nehezemre, imádom a túrót). Mikor szépen keverhetővé vált a cukortól a túró beledaraboljuk az epret, én csak 4 részre vágtam az epreket, de lehet kisebbre is, és ezután botmixerrel összeturmixoltam, így a túró sem maradt darabos és az eper is szépen beleolvadt a túróba és szép krémes állagú lett a cucc. :)
Ha ezzel készen vagyunk a teszínt egy edénybe öntjük és felverjük kemény habbá. Majd a túróba belekeverjük a két zacsi zselatin fix-et (ezt gyorsan kell keverni) majd mikor kellőképpen elkevertük a port mehet bele a felvert szejszínhab, ezt már óvatosan keverjük bele, hogy ne törödjön össze a hab.
Ha ezzel kész vagyunk elővesszük a tortalapot kettévágjuk, és az alsó részét beletesszük a tortaformánkba, erre jöhet az elkészített túrókrém a tetejére a felső tortalap és be a hűtőbe min. 3 órára.
Miután letelt a 3 óra kivesszük a hűtőből a tortánkat, leszedjük róla a tortaformát és ízlés/fantázia alapján lehet díszíteni.
Én katica tej tortabevonóval vontam be és tejszínhabbal díszítettem. :)